Einde schooljaar ’19/’20

En zo is ineens het schooljaar 2019/2020 voorbij! Voor mijn gevoel is het nog maar Maart, maar inmiddels genieten de kinderen al van hun eerst vakantie weekend.

Wat een bizar schooljaar; thuis blijven, thuis leren, niet met vriendjes en vriendinnetjes kunnen afspreken/spelen en dan ook nog eens alle activiteiten moeten missen! Corona heeft flink roet in het eten gegooid het afgelopen school jaar…. ja, je kunt gerust zeggen “de wereld stond even op z’n kop!”

De scholen gingen dicht en daarmee kwam er dus ook een einde aan de schoolfotografie. Daar waar ik in de winter nog wat scholen gedaan had, werden nu ineens de afspraken afgezegd zodat iedereen veilig thuis kon blijven. Logisch…. Ik heb daarna nog wat “veilige foto’s” gemaakt van kids die thuis aan het leren waren, een leuk project onder de noemer #StayHome en #SocialDistancing.

Scholen weer open

En dan is er het moment dat de scholen weer open gaan. Eerst heel voorzichtig met gescheiden klassen/groepen. Al snel mochten alle leerlingen weer naar school en de schoolfotografie startte ook weer. Maar hoe houdt je 1,5 m afstand met het fotograferen? Hoe houd je het voor iedereen veilig?
Bij de meeste scholen heb ik de studio kunnen opbouwen in de overgrote gymzaal, waarin we de 1,5 m afstand makkelijk konden garanderen. Ook was er de mogelijkheid om de kinderen via 1 deur naar binnen te laten gaan en via een andere deur weer naar buiten….. IDEAAL! Door een goede communicatie was het voor mij als fotografe niet nodig om bij de kinderen in de buurt te komen. Ik had ook extra tijd uitgetrokken voor de kids zodat ik, zekerweten, de tijd had om mooie foto’s te kunnen schieten!

Omdenken

Iets waar ik niet bij stil gestaan had, was dat bij sommige scholen de schoolfotograaf geen tijd meer had om langs te komen. Soms kiezen scholen ervoor om, om het jaar de hele school en om het andere jaar alleen groep 8 en de groepsfoto’s te schieten. Ik kan me voorstellen dat schoolfotografen, in de beperkte tijd die ze dan nog hebben, ervoor kiezen om hele scholen te fotograferen. Het sneue is dan dat de overige scholen GEEN school foto’s krijgen en groep 8 geen afzwaaifoto….
Gelukkig kon ik nog iets schuiven in mijn agenda en zo had ik tijd om nog een groot aantal scholen bezoeken en “schieten!”

Waar gaan we dan schieten? Tja, als een school liever niet binnen schiet, dan gaan we toch lekker naar buiten?! Dus, in de laatste weken schoot ik de meeste schoolfoto’s buiten en aan de bestellingen te zien, was dat wel een succes!

Dag 2019/2020! Hallo, ’20/’21! Dat we in het nieuwe schooljaar veel veilige en leuke schoolfoto’s mogen maken!

One Comment on “Einde schooljaar ’19/’20

  1. Het waren moeilijke tijden voor iedereen en eigenlijk is het nog steeds goed opletten. Door onvoorzichtig gedrag zie je in een aantal landen nieuwe opflakkeringen van corona. Ondank ben je er toch heel goed in geslaagd om op een veilige manier mooie foto’s te maken en dus ook een deel van de scholen (en hun leerlingen) gelukkig te maken. Knap werk !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: