RIP Chateau de Viane

Eigenlijk lag de urbex locatie Chateau de Viane nog “op de plank.” Dat wil zeggen, ik vond het nog niet bijzonder genoeg om deze locatie te bewerken.

Chateau de Viane

Toeval wil dat de afgelopen 2 weken de ene na de andere urbex locatie verdwijnt! Ghostbus Tunnel is ontruimd en als ik het goed bergrepen heb worden de bussen opgeknapt en gaan ze naar een museum. ROA factory wordt gesloopt en helaas…. Chateau de Viane is afgelopen week in brand gestoken!

Meer info over de brand vind je in deze link:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200131_04829705

De geschiedenis

Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in 1545. Van dit oorspronkelijke kasteel en bijhorende kapel zijn geen resten bewaard. Het huidige kasteel met bijhorend domein zijn voor het eerst te zien op een plan uit 1762. Vanaf het midden van de 18e eeuw kwam het landgoed in handen van de baron Partz Devenish, die als bouwheer van het kasteel gezien wordt. De baron van Blondel de Beauregard werd via huwelijk eigenaar van het domein en bleef tot 1919 in het kasteel wonen. In de loop van de 19e eeuw werden er verschillende aanpassingen aan het kasteel gedaan en werden er enkele gebouwen bijgezet, zoals de oranjerie die vandaag de dag als feestzaal gebruikt wordt.

In 1919 kocht een landbouwer, Jan Poelaert, het kasteel met bijhorend domein op en verhuurde het als pachthof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw even dienst als tijdelijke verblijfplaats voor soldaten. Tussen september 1944 en augustus 1945 verbleven er Nederlanders uit het Betuwse dorp Opheusden die gevlucht waren voor het oorlogsgeweld.

Een aantal jaren na de oorlog kreeg het goed zijn huidige bestemming van recreatiedomein met visvijver, camping, restaurant en feestzalen. Vandaag is het domein nog steeds eigendom van een telg van de familie Poelaert. Het kasteel zelf heeft een andere eigenaar en staat al enkele jaren leeg.

In de zomer van 2015 vond er een kleine brand plaats in het kasteel. Hoewel een kamer volledig uitbrandde bleef de schade aan het gebouw beperkt. Uit ooggetuigenverslagen bleek dat enkele spelende kinderen achter het incident zaten. In 2018 verplichtte de rechtbank de Nederlandse eigenaars het kasteel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Op 31 januari 2020 woedde er een zware brand. *

Helaas, Chateau de Viane is niet meer! Ik ben blij dat ik het nog gezien heb en toch nog wat foto’s heb kunnen schieten….

* Bron: wikipedia

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: