Urbex workshop 10 maart

Zoals ik al eerder aangaf,  staat het eerste kwartaal van 2024 bij Sasja Michalski Fotografie in het teken van onderwijs. We zijn in Januari gestart met een basiscursus Fotografie en zijn daarna verdergegaan met een workshops Lightpainting met modellen, een workshop lange sluitertijd met modellen en inmiddels ligt de workshop Urban Exploring ook alweer achter ons. Maar wat is nou eigenlijk Urban Exploring?

Urban exploring, ook wel bekend als urbexen, is een fascinerende activiteit waarbij avonturiers verlaten en vervallen gebouwen verkennen. Deze mysterieuze locaties, die ooit vol leven waren, zijn nu verlaten en bieden een unieke kans om hun geschiedenis vast te leggen en te ontdekken.

Urbex draait om het verkennen van verlaten gebouwen en structuren, dit kan in een stedelijke, maar ook in een natuurlijke omgeving zijn, denk bijvoorbeeld aan:

Fabrieken: Oude industriële complexen die hun gloriejaren hebben gekend.

Ziekenhuizen: Verlaten medische faciliteiten met verroeste bedden en vergeten operatiekamers.

Sanatoria: Ooit belangrijke plekken voor de behandeling van tuberculose, nu verlaten en overwoekerd door de natuur.

Militaire kazernes: Verstilde plekken waar soldaten ooit hun dienst deden.

Kerken en kastelen: Religieuze en historische gebouwen die nu eenzaam staan te wachten.

 

Het verkennen van deze verlaten plekken heeft iets magisch. Je stapt binnen in een wereld waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De muren fluisteren verhalen van vervlogen tijden, en je voelt de aanwezigheid van degenen die hier ooit woonden of werkten. Urbexen is een mix van spanning, nieuwsgierigheid en respect voor het verleden.

Wat is de uitdaging van Urbex?

Natuurlijk is urbex op zichzelf al spannend om te doen, maar er zijn nog meer uitdagingen:

 Legale Beperkingen: In Nederland en België is urbexen niet eenvoudig. Het betreden van privéterrein zonder toestemming is illegaal en kan leiden tot een arrest voor insluiping of huisvredebreuk.

Veiligheid: Verlaten gebouwen kunnen gevaarlijk zijn. Losliggende bedrading, instortingsgevaar en gevaarlijke stoffen vormen risico’s.

Tijdelijkheid: Veel verlaten gebouwen worden uiteindelijk gesloopt of gerenoveerd. Urbexers moeten snel handelen om deze plekken vast te leggen voordat ze verdwijnen.

De workshop

Een leuke groep fanatieke fotografen heeft afgelopen zondag 10 maart genoten van het verval op het Hoge Land. Na een kopje koffie en gebak reden we naar de eerste locatie, waar iedereen na een korte uitleg, lekker zelf aan de slag kon.  Het is altijd bijzonder om te zien hoe iedereen weer met verschillende foto’s terug komt.  We eindigden de workshop met een gesloten locatie onder het mom: “But what if you fail?” Ook daar konden we nog mooie foto’s maken….

Zo langzamerhand stromen de foto’s binnen en ben erg blij met de mooie foto’s die iedereen gemaakt heeft!

Let op!!! Binnenkort is er opnieuw een Urbexdag!

Geef een reactie

Ontdek meer van Sasja Michalski Fotografie

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder